Malnutrition hos äldre
1. Vad kan vara orsaker bakom malnutrition?
2. Hur bör riskpatienter utredas?
3. Vad är minimibehovet?
4. Vad är re-feedingsyndrom?
5. Definiera undervikt!
1. Dålig aptit i samband med sjukdom och därmed ett minskat matintag. Eller ett ökat behov av energi, ex vid KOL. Dessutom funktionsnedsättningar som försvårar ätandet. Underliggande sjukdomar kan vara hjärt-lungsjukdomar, cancer, demens, depression, stroke, infektioner, njursvikt och diabetes.
2. Utred bakomliggande orsaker, kostregistrering, vätskeregistrering. Gör sedan en vårdplan för nutritionsbehandling (del i akutvård, rehabilitering och palliation)
3. 25-30 kcal/kg/dygn. Vätska 30 ml/kg/dygn. ev vätskerestriktion om hjärtsvikt, levercirros med ascites och SIADH. Kritiskt sjuka behöver få 20 kcal/kg. Överviktiga behöver inte lika mycket energi och vätska per kilokroppsvikt.
4. En komplikation till parenternal nutrition, en livshotande överbelastning kan ske hos svårt undernärda då de får mer näring än vad deras kropp klarar av att metabolisera. För att undvika detta bör man starta med nutritionsbehandling med 50-70% av det beräknade behovet (15-20 kcal/kg)
5. BMI <20 om yngre än 70 år och <22 om över 70 år. Innebär en försämrad ettårsöverlevnad på sjukhem.