#Medicin #Läkare #Doktor #Plugg

Den här bloggen ska hjälpa dig som läkare/blivande läkare att förhöra dig på kunskap, läsa lite om hur en läkarstudents vardag kan se ut och förhoppningsvis lätta upp stämningen emellanåt.

Du kommer att drabbas

Publicerad 2016-05-14 21:17:00 i Vardag,

 
 
 

Tänkte bjuda på en krönika:

Det är ett krig som aldrig tar slut. De lyckas invadera på nytt varje år. Oavsett hur mycket vi garderar oss. Eventuellt klarar du dig om du lever ensam, aldrig går ut och aldrig får besök. Ska man tro reklamen har män som drabbas av det jobbigare än kvinnor som föder barn.

Börjar du förstå vad jag pratar om?

Virus. I det här fallet förkylnings- och influensavirus. Dessa fascinerade och farliga varelser som man diskuterar om ens går att definiera som liv. För enkelhetens skull skriver jag ändå om dem som om de vore levande. Virus består förenklat av en liten bit arvsmassa och proteiner och om de hamnar på fel plats vid fel tillfälle har de makten att göra stor skada. Viruset tar sig in i dina celler och utnyttjar din energi och dina cellorgan för att föröka sig.

Vårt immunförsvar är bra men segt. Det tar lite tid på sig att förstå sig på inkräktaren och för att kunna forma ett fungerande försvar. Är du frisk så har du förmodligen inget problem att få bukt på förkylningen på några dagar. Faktum är att när du känner dig som sjukast har försvaret startat och det du känner av i form av bland annat snor är kroppens sätt att bli av med viruset. När immuncellerna hittat viruset kan de forma minnesceller som kommer ihåg hur viruset ser ut. På så sätt kan det attackera det med en gång om du blir infekterad igen. Så hur tusan lyckas vi ändå bli förkylda gång på gång på gång, år efter år?

Dels finns det flera olika sorters virus som orskar förkylning och influensa. Och dels är viruset så finurligt utformat att det kan ändra sig lite och därmed kamouflerar det sig ifrån immunförsvaret. Så myten om att det är bra att vara förkyld eftersom man stärks stämmer inte riktigt. En annan myt är att man blir förkyld av att få kallt. Det låter kanske så på namnet men orsaken till att viruset förökar sig mest vintertid verkar ligga på ett mer fysiskt plan.

            Viruset ligger i små droppar som vi hostar och nyser ut när vi blir fökylda. Sommartid gör värmen och luftfuktigheten att de här bubblorna är relativt stora och inte kommer särskilt långt innan de seglar ner till marken. Vintertid däremot gör kylan att bubblorna blir mindre och svävar längre, når fler i ens omgivning och därmed kan infektera fler.

Så hur ska du göra om du vill undvika att bli förkyld utan att gå i ide? Grunden lärde vi oss faktiskt redan på dagis. Tvätta händerna. Tvätta dem innan du äter och innan du pillar dig i ansiktet. Förmodligen är en av de vanligaste orsakerna till smitta att du tagit på ett handtag där viruset finns och sedan kliar dig lite i ögonen utan att tänka på det desto mer. Med andra ord är det väldigt svårt att helt undvika. Kanske är det lika bra att förlika sig med de årliga snorattackerna och leva på som vanligt. Eller flytta till ett varmare land.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela