#Medicin #Läkare #Doktor #Plugg

Den här bloggen ska hjälpa dig som läkare/blivande läkare att förhöra dig på kunskap, läsa lite om hur en läkarstudents vardag kan se ut och förhoppningsvis lätta upp stämningen emellanåt.

Demenssjukdomar I

Publicerad 2016-05-09 16:53:52 i Klinisk Medicin,

1. Definiera demens!
2. Vilka är de fyra A:na och vad innebär det?
3. Riskfaktorer för demens?
4. Skyddande faktorer för demens?
5. Vad innehåller en basal demensutredning?
6. vilka varningstecken finns det för demens?
7. Skillnad mellan Alzheimers och glömska?
8. Vad är ett MMT-test?
9. Din patient presterar dåligt på din basala demensutredning. Vad är nästa steg?
10. Ge ex på proteinopatier!
11. Vad är mixed dementia?
 
 
 
 
 
1. Det är en progredierande sjukdomsprocess som drabbar hjärnan. Det påverkar högre kortikala funktioner som minnet(svårt lära in ny info och även komma ihåg tidigare inlärd information), intellektet och personligheten och orsakar ett funktionsbortfall. Det episodiska minnet påverkas.
 
2. Afasi (problem med språkförståelse, formulering och benämning. Oförmåga att kommunicera i tal och skrift)
 
Apraxi (Bortfall av handlingsmönster, praktiska färdigheter, koordination och problem med enskilda handlingar. Ger en oförmåga att utföra vissa saker oavsett bevarad motorik och rörelseförmåga)
 
Agnosi (Kan ej bearbeta sinnesintryck och får svårt för att tolka, uppfatta och förstå. Ger en oförmåga att känna igen föremål trots intakta sinnesorgan)
 
Amnesi (svårt för inlärning, lagring och återkallande av minnen)
 
Dessutom sker en primitivisering med bortfall av frontala funktioner (svårt för initiativ, planering, omdömesförmåga, känsloliv och sociala färdigheter)
 
3. Gener och ärftlighet. Det finns en sårbarhetsgen för ApoE (fettbärande protein) som ökar risken för tidigt insjuknande. (teori: ApoE behövs för o transportera kolesterol som behövs för reparation av nervceller). Andra riskfaktorer är låg utbildning, vaskulära faktorer som  hypertoni och diabetes samt levnadsvanor som rökning, alkohol, sjuklighet och miljöfaktorer. Dålig fysisk och psykisk hälsa samt hög ålder.
 
4. Exempel på skyddande faktorer är hög utbildning, antihypertensiv behandling och fysisk aktivitet. I ålderdomen är det skyddande med mental och social stimulans.
 
5. Anamnes (symptom, utveckling, riskfaktorer), fysisk undersökning (embolikällor? fokala neurologiska bortfall?), Hjärnavbildning (utesluta behandlingsbara orsaker, bekräfta CV-patologi, bekräfta atrofigraden och distribution), basala kemlabbprover (utesluta anemi, hypotyreoidism, hyponatremi, hyperkalcemi och hypergykemi), kognitiv screening (MMSE, klocktest), anhörigintervju (konsekvent förändring av personlighet och funktionsnedsättning)
 
6. Problem med att utföra de vardagliga sysslorna, att förlägga saker, glömma överrenskommelser med andra, svårigheter att hitta namnen på vänner och närstående samt hitta ord när man pratar. Kan även vara sådant som att ha svårt att hitta ex när man ska handla eller är på promenad, svårt att fatta beslut, företa sig saker och tappa intresset för sådant man förut tyckte var roligt. Även svårt att hantera stress och dra sig undan är varningstecken.
 
7. Åldersrelaterad glömska innebär att man tar ett dåligt beslut ibland, missar ex månadsbetalningar, glömmer vilken dag det är, glömmer vissa ord och förlorar saker ibland.
 
Alzheimerspatienter har dåligt omdömme och beslutsfattande, oförmåga att hantera sin budget, kan ej överblicka dagen. De kan få svårt med konversationer och förlägger saker som de sedan inte kan hitta.
 
8. Mini mental test. Ett test där man testas på orientering, minne, förmågan att följa instruktioner, uppmärksamhet, språk och dessutom ska man kunna rita av en enkel figur. Maxpoäng är 30 och ett resultat under 25 kan visa på kognitiv störning. Ett resultat på 30 kan inte bevisa att man inte har någon demens. Ett resultat på under 12 tyder på en svår demens.
 
9. Remiss till specialistnivå som får fastställa demensdiagnosen och göra bedömning med neuropsykolog, logoped, fysioterapeut och arbetsterapeut.
 
10. Alzheimers, fronto-temporallobsdemens och demens med lewy body.
 
11. En alzheimersdement patient som dessutom har förändringar i hjärnan som vid vaskulär demens (ca 30% av pat med AD)

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela