#Medicin #Läkare #Doktor #Plugg

Den här bloggen ska hjälpa dig som läkare/blivande läkare att förhöra dig på kunskap, läsa lite om hur en läkarstudents vardag kan se ut och förhoppningsvis lätta upp stämningen emellanåt.

Alzheimers sjukdom

Publicerad 2016-05-09 17:05:38 i Klinisk Medicin,

1. Beskriv förloppet vid AD (alzheimers disease)!
2. Hur bekräftas diagnosen?
 
 
 
1. Långsamt insjuknande och förlopp. Alltid minnesstörning initialt (episodminnesstörning), försämrad inlärningsförmåga och svårt att minnas det man lärt sig tidigare. Tidiga orienteringsproblem. Senare även sämre temporalparietal funktion (ex språk, praxi, exekutiv förmåga). Ofta bevarad personlighet. Till en början kan många klara sig helt på egen hand och de har full insikt. Vanligt med depression (MMT 18-24). Senare tillkommer minnesstörning bakåt i tiden med mera beteendestörningar och psykiatriska symptom. Då behöver de daglig tillsyn (MMT 12-17). I det stadie då de är som sämst har de svåra kognitiva brister, är helt beroende av hjälp. Har förlorat språket och är desorienterade.
 
2. Med patologisk bekräftelse - förekomst av neuronförlust (cerebral atrofi), utbredda amyloida plack och neurofibrillära tangles. I magnetkamera ses central atrofi och atrofi av hippocampus. SPECT visar reducerat blodflöde i parietala barkområden. Biomarkörer i likvor förändras - ökat totalt tau, fosfo-tau och sänkt beta-amyloid 42.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela